Kenapa Kita Kurang Bersyukur

Assalamulaikum,

Saya yakin sebagai seorang manusia yang normal, ada ketika terdetik di hati akan kekurangan yang ada pada kita menyebabkan kita terlalu teruja inginkannya. Memang tidak salah inginkan sesuatu namun ada ketikanya kita harus fikirkan tentang anugerah dari Ilahi, hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk kita. Banyak perkara yang kita inginkan, pada masa yang sama, sebenarnya banyak perkara pun telah Allah berikan kepada kita. Mungkin kita selalu senaraikan wishlist, namun kita lupa untuk senaraikan apa nikmat yang telah Allah berikan sehingga kita kurang bersyukur.

Percayalah, nikmat Allah itu terlalu banyak untuk kita sehinggakan kita tidak mampu untuk balas kesemuanya, even nak tulis satu persatu pun banyak. Di sini saya ingin kongsikan sebab munasabab Kenapa Kita Kurang Bersyukur

  1. Kita fokus kepada apa yang kita TIADA, realitinya apa yang ada lebih banyak dari apa yang kita tiada. Apa yang ada jarang disyukuri.
  2. Kita fokus pada KEKURANGAN, bukan kelebihan. Setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan. Kalau kita nak jadi orang cantik atau hensem itu sesuatu yang sukar, kita jadilah orang yang akhlaknya baik, InsyaAllah akhlak baik akan kekal berbanding kecantikan luaran.
  3. Kita selalu lihat pada nikmat dan bukan PEMBERI nikmat. Kita lihat nikmat itu kecil dan mungkin besar, syukur bila dapat yang besar dan jarang kalau dapat yang kecil. Sebenarnya nikmat ini semua besar kalau kita fokus kepada PEMBERI NIKMAT.
  4. Kita kurang bersyukur ppabila kita lihat pada yang di atas, kita tidak lihat apa yang di bawah. Eg, harta, pangkat, rupa lebih cantik, apabila kita tengok di atas kita akan sentiasa kurang. Selalunya pelangi dapat dilihat atas kepala orang lain. Tanpa kita sedar apa yang kita ada lebih dari orang yang lain dilihat.
Pasangan kembar Abah dan Umi Anugerah Terhebat dari Allah

Alhamdulillah, Allah kurniakan saya dan isteri nikmat yang sungguh dahsyat ujiannya… kami diberikan tujuh orang anak dan kecukupan rezeki. Ada ketika terdetik juga di hati saya, apakah ujian berat yang Allah ingin duga kami selepas ini? Apakah kami boleh menerima ujian tersebut memandangkan apa yang kami terima selama  ini adalah ujian nikmat dari Allah. Nak dikatakan tak ada cabaran hidup, sebenarnya memang ada, cuma apa yang kami alami kesusahan masih boleh ditangani tanpa kerisauan melampau. Mungkin sikap postif kehidupan saya dan isteri, ada ketika saya negatif, isteri positif, ada ketika dia negatif, saya pula yang positif. Kehidupan kami saling melengkapi walaupun saya bukan seorang suami yang romatik. Ada ketika saya cemburu juga dengan para suami di luar sana yang selalu menzahirkan keromantikan mereka, kerana saya tidak punyai ciri-ciri sebegitu. Tengok, Syaitan sudah menyelinap masuk dalam hati saya untuk melihat kelebihan pada orang lain, sedangkan Allah telah anugerahkan banyak nikmat yang tidak terhitung lagi.

Bercakap mengenai dugaan, kita kena sentiasa berpegang kepada prinsip  “Laa yukallifullahu nafsan illa wus’ahaa “,  iaitu kalimat awal di akhir surah Al baqarah ini sungguh sangat memberi pengertian besar. Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Allah yang menciptakan mahluk, pencipta alam semesta, tentu sangat faham betul tentang kekuatan atau kesanggupan dari mahluknya dalam menerima beban. Sesuai dengan ayat ini bererti seberat apapun beban yang pernah kita terima sampai detik ini, tentu dimata Allah masih merupakan beban yang masih sanggup kita pikul.

Dengan itu sahabat semua, anda mungkin di saat ini merasakan terbeban dengan apa jua masalah dan dugaan, ketahuilah, Allah tahu apa yang terbaik  untuk kita. Sentiasa fikirkan perjalanan hidup ini adalah satu pelajaran yang bakal memberi makna dan impak besar dalam kehidupan kita suatu hari nanti. Cabaran dan Dugaan adalah satu tangga dan batu loncatan untuk kita menuju dan mara ke hadapan dan terus berjaya di dunia dan akhirat.

Ameen ya Rabbal Alamin.

Coretan dari Ahmad Humaizi, pada 12 December 2016

Seperti Mimpi Tinggalkan Dunia Pekerjaan

November akan jadi satu kenangan yang tidak akan saya lupakan dalam sejarah. Bulan November adalah detik terakhir saya meninggalkan alam pekerjaan. Agak sukar nak buat keputusan untuk ‘resign’ pada ketika saya memegang jawatan sebagai senior manager, namun kerana perasaan yang membuak-buak ingin bebas menentukan ‘masa’ sendiri, apatah lagi apabila seorang boss yang selalu saja mengungkit2  gaji RM13,000++ yang diberikan kepada saya (macam la dia yang bayar gaji?) adalah tidak berbaloi sekiranya saya tidak sanggup untuk bekerja lebih masa sehingga jam 8-9pm mahupun semasa balik rumah masih perlu cek emel ofis. Bekas boss saya sungguh berbangga sekiranya ada staff beliau yang reply emel jam 2-3am katanya sungguh komited bekerja!

ahmad humaizi
Hari terakhir saya meninggalkan alam pekerjaan pada Bulan November 2011

Boss terakhir saya agak tegas dan garang, suka marah2kan staff perempuan semasa meeting, ada yang sampai terkencing kena marah oleh beliau.  Saya rasa bersyukur menjadi seorang lelaki.. staff lelaki dia akan marah berdua-duaan dalam bilik dia saja.. tapi sebagai seorang manusia, terasa juga hilang maruah bila terasa diri amat bodoh sangat seolah-olah tak tahu buat kerja apa-apa…

Saya nekad, sampai bila? Resign dan join company lain pun mungkin lebih teruk? Gaji lebih besar beban tanggungjawab semestinya lebih berat dan harapan company pasti lebih tinggi.

Nak senang, bukannya mudah , tapi takkanlah nak susah selamanya kan? Ramai yang tak tahu sebelum saya menyertai Great Eastern Takaful secara full time pada 10 Januari 2012, saya telah menyertai MNI Takaful (sebelum Etiqa), Takaful Ikhlas dan Prudential secara Part-Time sewaktu saya bekerja.  Saya tahu dengan menjadi usahawan takaful boleh buat duit sampingan, tapi saya tak serius dan gagal untuk mendapatkan clients… saya malu untuk buka mulut cerita berkenaan takaful pada kawan-kawan apatah lagi dengan saudara mara.

Kata-kata jahat dari dalam diri saya selalu mengucapkan… nanti apa orang kata.. apa kelas seorang manager graduan Law pulak tu jadi agent takaful…. Mmmhh…  masa tu saya tak salahkan diri saya, tapi sentiasa salahkan orang lain juga… produk tak bagus.. agensi tak bagus… leader tak pandai la..seolah-olah saya la yang bijak pandai… tapi apa jadi dengan diri saya? Tak ke mana kan?

Alkisahnya, bila saya sertai Great Eastern Takaful, saya rekrut agent bermula tahun 2012 lagi, tapi pada tahun 2015… tiada seorang pun agent yang telah saya rekrut pada than 2012 masih bersama-sama saya.. yang sertai tahun 2013 pun tinggal beberapa orang, tapi tinggal untuk ditamatkan pada tahun2 015 kerana tak cukup maintenance quota.. namun saya teruskan saja buat personal sales, mereka tak nak buat.. saya nak.. saya ada cita-cita untuk dicapai…

Dulu-dulu semasa awal2 buat rekrutment, saya rasa mcm berdosa sebab agent2 saya tak boleh bawa kes, tak dapat client, rasa macam bodohnya saya tak dapat nak bantu mereka ni untuk Berjaya dalam takaful.  Tapi saya Tanya diri saya kembali, bukankah aku dulu macam ni juga? Huhuhhu… kan?

Apa yang orang nampak di luar sana adalah $$$, tapi pada masa yang sama orang tak tahu atau abaikan apa sebenarnya yang telah kita lalui… kalau setakat sorang dua client, usahawan takaful tak akan boleh survive setiap bulan, kena dapatkan ramai client, dan kena jumpa dan hubungi ribuan orang.  Realitinya, hubungi orang yang tidak kita kenali lebih senang dari jumpa orang yang kita kenali, kerana sebagai manusia biasa, apabila ada penolakan, memang akan terbit juga perasaan sedih dan kecewa… tapi buat agent-agent baru, jadikan penolakan ini sebagai satu tangga untuk anda mendaki, bila ada penolakan, sebenarnya mereka ‘push’ anda untuk lebih ke depan.. sikit lagi untuk mencapai apa yang anda idamkan… teruskan dan jangan putus asa..

Ok, seterusnya… cerita seterusnya bukan berniat saya untuk mengaibkan sesiapa.. pada bulan Februari 2012.. Great Eastern Takaful Own Agency, ataupun dikenali sebagai GOA mengadakan Gear Up Conference di Port Dickson..acara pertama sungguh gilang gemilang dihadiri oleh ratusan agent/ leader baru secara PERCUMA di Grand Lexis Port Dickson… ramai sungguh yang attend, maklumlah free kan…. Daripada group leader saya ada lebih kurang 20++ orang… ..

Terkini tahun 2016… yang hadir event Percuma di Grand Lexis tahun 2012 sudah menjadi sejarah.. ke mana mereka semua pergi Wallahu’Alam… bila dilihat foto-foto lama.. sedih betul semua rakan-rakan seperjuangan yang kononnya dulu ingin memperjuangkan takaful sudah tiada lagi dalam industri.. padahal mereka adalah insan-insan yang hebat dan cemerlang datang dari pelbagai background untuk jadi perintis di Great Eastern Takaful.

Apa yang nak saya sampaikan di sini adalah, apa yang kita lakukan pada hari ini adalah perlu ada SEBAB dan MENGAPA kita harus lakukan.. saya  tidak katakan saya sudah Berjaya, saya sendiri masih dalam proses pendakian dan banyak lagi rintangan di hadapan yang perlu saya lalui…

Posting ini bukannya bermaksud saya telah berjaya, banyak lagi yang perlu saya harungi untuk masa akan datang, setiap cabaran dan dugaan harus dilalui dengan lebih kental untuk dijadikan satu ilmu dan pengajaran yang berguna pada masa hadapan!

Ahmad Humaizi, 019-3726080

Lama Tak Update Blog

Alhamdulillah..hari ni saya berkesempatan untuk update blog ahmadhumaizi.com

Agak lama saya menyepi…kenapa? saya sebenarnya agak ‘geram’ dengan wordpress latest version 3.5. Ada beberapa masalah antaranya saya gagal untuk klik Add Media..

Akhirnya setelah google jawapannya..saya ketemui solution kerana tiada satu script di root file. Namun, dah boleh upload..at the end..error file..Aduhai banyak betul la problem dengan wordpress.

Kini.. saya dah jumpa solution..gunakan satu plug in untuk upload foto dengan Faster Image Insert!

 

Jadi sesiapa yang ada problem untuk upload gambar dengan wordpress 3.5 ..gunakan plug in! Pasti anda bersemangat lagi untuk teruskan penulisan blog!

 

 

Best Sangat Ke Kerja Sendiri Tanpa Majikan?

Pekerja

Assalamualaikum…

Sebenarnya telah lama saya berhajat untuk menulis satu posting yang saya kira amat menarik untuk ditatapi oleh para graduan yang baru keluar Universiti, atau juga para pekerja yang inginkan kebebasan. Oh ya..kebebasan..itulah yang saya cari selama-lama ini. Setelah 10 tahun bekerja, bermula dengan enam tahun pertama di Malaysian Employers Federation, kemudian masa yang singkat dengan beberapa Majikan, iaitu Utusan Melayu (M) Berhad, RHB Bank Berhad, Dutch Lady Milk Industries Berhad dan finally dengan Scope International (M) Sdn Bhd membuatkan saya sentiasa mencari-cari apa erti kebebasan yang sebenar dalam setiap jawatan yang saya pegang.

Setiap kali saya melangkah ke syarikat baru, jawatan yang saya pegang adalah lebih tinggi. Setiap majikan janjikan kebebasan untuk membuat sesuatu keputusan atau tindakan..tetapi secara hakikinya..kebebasan adalah bersyarat..kenapa? Sebab setinggi mana jawatan seorang pekerja di Syarikat, even CEO atau Managing Director..syarikat tersebut adalah bukan kepunyaan mereka, dan mereka masih bertanggungjawab kepada Board of Directors atau pemegang saham. Jadi…bebas sangat ke untuk seseorang pekerja even no. 1 di dalam syarikat untuk buat keputusan atau melakukan sesuatu hal ikut kehendak dan keperluan beliau? Kebebasan mungkin ya..tetapi ianya adalah bersyarat..saya pasti kalau anda pernah melalui alam pekerjaan.anda akan faham apa maksud saya…

pekerja
kerja sendiri berikan kebebasan

Dengan itu..apalah kita setakat memegang jawatan Senior Manager..yang masih lagi report kepada Head of Department..setakat mana kebebasan yang kita punyai walaupun bergaji besar? Jadi..jika anda seorang yang inginkan kebebasan bukan saja dari segi membuat keputusan serta kebebasan lain seperti masa serta waktu kerja…anda perlu fikirkan..adakah kita berada di quadrant yang selesa atau sebaliknya.

Tidak dinafikan ramai yang tidak suka menghadap kesesakan lalu lintas, bos yang suka mengambil kesempatan, rakan sekerja yang menjengkelkan, gaji kecil dan segala macam sebab. Hari-hari mengeluh mengenangkan nasib. Belajar berbelas-belas tahun, apabila sudah mendapat ijazah, berusaha pula berhempas pulas untuk menjadikan orang lain kaya.

Adakah ia satu tindakan yang bijak? Sedangkan Rasullah s.a.w pernah berkata bahawa 9 daripada 10 punca rezeki datangnya daripada perniagaan, tetapi ramai yang masih bergantung pada 1 punca rezeki! Islam menggalakkan umatnya untuk berniaga kerana perniagaan itu tidak kiralah kecil atau besar mampu mengubah hidup seseorang dari kehidupan biasa-biasa kepada kehidupan “luar biasa”. Lihat sahaja contoh isteri nabi iaitu Siti Khadijah merupakan seorang peniaga yang kaya-raya.

Orang yang paling bahagia dan paling puas adalah mereka yang mempunyai perniagaan mereka sendiri. Mereka memiliki kebebasan masa dan wang. Mereka yang berjaya dalam perniagaan terdiri dari mereka yang bekerja keras. Sekiranya seorang pekerja boleh mendedikasikan bertahun-tahun hidup pada sebuah syarikat, hakikatnya pekerja itu sendiri tidak dapat mengawal apa yang akan berlaku kepada syarikat itu seperti perubahan pengurusan, syarikat diambil alih oleh bos lain dan pertukaran polisi dll. Perkara ini akan memaksa perubahan mendadak pada diri pekerja itu tanpa diduga. Begitu juga dengan bekerja sendiri. Risiko untuk menghadapi persaingan, perubahan, kegagalan dll itu sebenarnya lebih kurang sama dengan bekerja sendiri!

Ok, ini adalah serba sedikit perkongsian dari saya berkenaan dengan bekerja sendiri…best atau tidak bekerja sendiri..adalah bergantung kepada anda..Sekiranya anda seorang yang kreatif, inovatif, serta inginkan pendapatan yang kita sendiri set kan…anda perlu keluar dari kepompong makan gaji dan bekerja sendiri…bila anda seorang yang kreatif dan inovatif..anda akan jadi seorang Marketing Genius…apa-apa produk yang anda ingin pasarkan pasti membuahkan hasil yang lumayan!

Namun begitu, jika anda seorang yang takut akan cabaran, takut akan kegagalan, sentiasa negative dalam kehidupan, anda tidak bercita-cita ingin menjadi jutawan kerana ingin bantu kaum keluarga yang kurang berada, anda lebih suka menerima arahan daripada ketua…sebaiknya anda kekal sebagai seorang pekerja. Sesungguhnya..tak semua orang boleh buat business…sebab tu ramai yang gagal..gagal..gagal..makin gagal..then mereka give up dari buat business…bila mereka give up..sebenarnya..itulah kegagalan yang hakiki..jadi, dari ambil risiko sebegini untuk orang-orang dalam kategori ini…baik mereka hanya menjadi pekerja, sebab kami juga perlukan orang yang taat setia sebegini untuk jadi seorang pekerja yang cemerlang, gemilang dan terbilang!

Bagi sesiapa yang ingin jadi seorang marketing genius dalam membina perniagaan, saya sedia menjadi mentor anda, InsyaAllah..pengalaman bekerja di Syarikat selama 10 tahun+Internet Marketing selama lebih kurang 4 tahun….saya kini ingin melangkah ke hadapan dan ingin membantu anda yang ingin berubah dengan membina perniagaan dalam bidang kewangan. Perniagaan ini memerlukan modal kurang dari RM300, namun ganjarannnya..unlimited!!!

Salam kejayaan,

Humaizi
0193726080

 

Pekerja

2011 Yang Penuh Bermakna Dalam Hidupku

Great Eastern Takaful

Assalamualaikum,

Agak lama saya tidak menulis entry personal dalam blog ini. Beginilah kehidupan Usahawan Alaf Moden, sejak meninggalkan kerja makan gaji, saya perlu tumpukan sepenuhnya kepada perkembangan perniagaan, bukan boleh main-main lagi, sebab inilah periuk nasi sekarang ini. Ok, saya akan menyorot kembali apa yang berlaku dalam hidup saya bersama isteri tercinta, Siti Haslina Abdullah, dan 4 orang anak kami, Ahmad Haziq, Ahmad Jauzil Falah, Akram Jauni dan Hafiy Hamzi sepanjang tahun 2011.

Di awal tahun, pada 3 Januari 2011, tarikh bersejarah bagi kami sekeluarga dengan kelahiran anak ke empat kami, Hafiy Hamzi. alhamdulillah, Allah mempermudahkan urusan kelahiran putera ke 4 kami dengan bantuan Dr Khamsiah di Hospital An-Nur Bangi. Bagi kami, Hospital An-Nur adalah hospital Islamic terbaik yang memberikan layanan mesra dengan kos yang amat berpatutan.

Great Eastern Takaful
Kelahiran Hafiy Hamzi Pembukan Tirai 2011 Bagi Kami Sekeluarga

Pada bulan Mac 2011, aku telah membuat keputusan untuk berhijrah ke Scope International Berhad setelah lebih kurang setahun dan lima bulan di Dutch Lady Milk Industries Berhad. Kalau di Dutch Lady aku memegang jawatan sebagai Generalist HR Manager-Manufacturing, di Scope aku memikul tanggungjawab sebagai Senior Manager-Industrial & Employee Relations. Nampaknya jodoh aku dan Scope tidak kekal lama, setelah sebulan aku memohon petunjuk dari Allah semasa bulan Ramadhan 1432H, aku rasakan sudah tiba masanya untuk aku terbang bebas menjadi seorang Usahawan yang aku gelarkan sebagai Usahawan Alaf Moden.

Dengan menggunakan medium internet marketing yang telah aku mula pelajari dan ceburi semenjak bulan Disember 2008, aku yakin peluang yang ada begitu besar dan luas. Sehubungan dengan itu, selepas Hari Raya AidilFitri 1432H, aku telah mengambil keputusan untuk resign dan secara rasminya aku menjadi usahawan sepenuh masa bermula 15 November 2011.

Apa yang aku jual di internet? Itulah persoalan yang sering diajukan oleh teman-teman dan sanak saudara yang ingin mengikuti jejak langkahku. Agak keberatan untuk nyatakan secara specifik apa produk yang dijual, sebab aku tak jual produk MLM yang perlu menaja orang lain.heheh…biasanya orang yang jual MLM saja suka war-warkan produk mereka. Agak kelakar apabila aku serve notis, Head HR Scope warn aku sebab katanya dia dengar aku promote produk MLM di ofis…aduss…itulah dunia pekerjaan..kita tak tahu siapa yang cucuk-cucuk di belakang kita  dengan complaint pada boss…Selamat tinggal alam pekerjaan yang penuh dengan gossip..heheh..maafkan aku  ya…

Selain daripada menjual produk fizikal, aku juga memasarkan produk Unit Trust Public Mutual secara online. Maksudnya di sini, aku tak perlu buat cold-callling untuk mendapatkan customer, tetapi melalui internet marketing, iaitu medium Blog, Facebook serta Emel Marketing. Alhamdulillah..satu perkara yang baru tetapi amat menggalakkan respond daripada rakan-rakan online. Kini aku juga mula mencuba peluang untuk memasarkan produk Great Eastern Takaful. alhamduillah, dengan bantuan Group Agency Manager Public Mutual dan Great Eastern takaful, aku terus mendapat title Unit Manager instead of Agent di Great Eastern Takaful. Jadi, target 2012 adalah untuk recruit dan bina agensi bersama-sama dengan Public Mutual dan Great Eastern Takaful.

Ok, berbalik kepada personal matter, pada 1 Muharaam 1433H, kami sekeluarga telah berpindah ke rumah baru kami di Saujana Impian, Kajang. Rumah yang kami beli pada tahun 2009 dan pada masa tersebut dengan harga RM642,910 kini telah mencecah hampir RM900k. Alhamdulillah..rezeki kami sekeluarga..kalau sekarang ini, pastinya kami tak mampu untuk beli rumah hampir RM1 Juta.

Rumah Kami di Saujana Impian, kajang

Betul la kata orang…untuk invest, jangan tunggu-tunggu..even nak buat apa-apa perkara sekalipun..makin lama menunggu..makin banyak potensi yang kita akan hilang..aku selalu berpegang kepada prinsip, Fast Action..Fast Result.  Begitu juga dengan pelaburan Unit Amanah, Pelaburan Emas dan sebagainya.

Pada tahun 2011, aku telah mencapai Azam…iaitu ingin bekerja sendiri…pada tahun 2012…azam/ matlamat yang ingin dicapai adalah dengan mengembangkan perniagaan Internet ke peringkat Antarabangsa, dengan memasarkan produk-produk yang mendapat sambutan di Malaysia ini ke pasaran antarabangsa. Thanks to information technology..dengan google trend..aku dapati market dan permintaan yang amat besar di pasaran antarabangsa juga.

Selain daripada itu, tahun 2012 aku ingin menjadi seorang coach untuk recruit serta melatih agen-agen Public Mutual dan Great Eastern Takaful dengan menggunakan medium Internet Marketing sebagai cara utama untuk mendapatkan prospek. Sesiapa yang bercita-cita ingin berdikari tanpa makan gaji, boleh mulakan secara part-time terlebih dahulu sebagai agent takaful dan agent unit trust dengan Public Mutual Berhad dan Great Eastern Takaful. Peluang yang amat besar dan hebat di bawah Caliph Agensi, dan di bawah bimbingan Group Agency Manager, Ariff Ismail.

Ok, lah setakat ini dulu perkongsian untuk hari ini…harapan dan doa aku semoga 2012 menjadikan kita semua kaya dan berjaya bukan saja di dunia, tetapi juga di akhirat. InsyaAllah.

Great Eastern Takaful

Coretan Hatiku di Hari Lahir yang ke 34

Assalamualaikum

Hari ini, 18 Oktober 2011 usiaku genap 34 tahun. Syukur kerana Allah masih bagi aku peluang untuk hidup di dunia ini untuk menjadi seorang hamba kepada Nya. Aku dilahirkan pada tahun 1977, pada jam 6.30am, anak ke 7 kepada pasangan Mat Noor bin Haji Taib dan Khadijah bt Che Hassan. Bila mendengar kisah kelahiranku daripada ibu tercinta, yang kami sekeluarga panggil Mi, amat terharu dan sedih. Begitu berat pengorbanan seorang ibu terhadap anaknya ini.

Aku dan Abe Pu di Kg Pasir Senior

Sebaik selepas melahirkan aku ke dunia, Mi di bawa ke hospital kerana ‘lekat sok’ atau pun lebih dikenali sebagai Uri lambat keluar. Mi di masukkan ke hospital Kota Bharu, dan kebetulan pada masa itu Kelantan diisytiharkan darurat, jadi Mi tak boleh pulang walaupun telah discaj. Selama 2 minggu aku dijaga oleh Mak Sedara dan kakak-kakak di rumah di Kg Pasir Senor.

Itulah kisah awal kelahiranku…kini 34 tahun telah berlalu, aku telah mencapai apa yang diinginkan. First, aku ingin belajar dalam bidang Undang-Undang UIA,seterusnya memperolehi Ijazah Lanjutan, kemudian, ingin menjadi Manager di usia 30 tahun, seterusnya, Senior Manager sebelum usia 35 tahun.

Aku dan Siti pada tahun 2003

Namun begitu, anugerah Allah yang tidak terhingga adalah aku dikurniakan seorang Isteri, Siti Haslina bt Abdullah yang amat bernilai, ibu kepada 4 orang anak lelaki kami. Tiada kata dapat ku ungkapkan, hanya kesyukuran dapat ku panjatkan betapa pengorbanan dan ‘understanding’ dalam apa jua perkara yang ku lakukan seterusnya mendapat support 100% daripada isteri ku. Kami bukanlah pasangan yang romantic, tapi itu bukanlah kunci kepada kebahagiaan dalam rumahtangga. Bagi aku, memahami kehendak pasangan, menyokong sepenuhnya, dan member moral  support adalah tiga perkara penting untuk mengelakkan pertikaman lidah antara kami berdua sepanjang 8 tahun tinggal di bawah satu bumbung.

Amat Susah Nak Cari Gambar Sempurna..maklumlah anak2 kecil susah nak shooting betul-betul..Inilah Keluarga kami

Berbalik kepada karier impian, aku telah capai apa yang aku impikan…pada awalnya, target aku untuk menjadi seorang HR Director di usia 40. Namun begitu,setelah memasuki bidang korporat, bermula dengan Utusan, RHB, Dutch Lady dan Scope International, aku mula terfikir, adakah aku ingin meneruskan karier yang sibuk dan stress sepanjang usia sebelum pencen?  Alhamdulillah, Allah telah menggerakkan aku untuk belajar tentang bisness pada tahun 2007. Kegagalan bisnes MLM menjadikan aku lebih gigih untuk belajar Internet Marketing.

Here I am today..aku telah bagi surat resignation pada 4 Oktober 2011, dan telah tekad untuk menjadi usahawan dan membina perniagaan sendiri secara sepenuh masa selepas Hari Raya Aidil Adha 2011, iaitu pada 7 November 2011. Aku akan menggiatkan lagi usaha untuk menjenamakan diri dalam www.ahmadhumaizi.com sebagai seorang Islamic Unit Trust and Takaful Consultant. InsyaAllah, melalui internet marketing, peluang untuk menjadikannya lebih viral sekaligus boleh meramaikan lagi bakal prospek yang aku temui.

Panjang berjela la pulak posting aku hari ini…ok..my birthday wish yang ke 34 ni…semoga Allah memberikan kerahmatan dan keberkatan dalam hidup aku dan keluarga…dan yang pentingnya, aku sentiasa berdoa agar Allah memberikan aku Taufik dan Hidayah sekaligus menjadikan aku pemimpin yang diredhainya untuk keluarga kami. Besarlah harapan aku agar suatu hari nanti, aku boleh berbakti  kepada umat Islam yang lain especially yang memerlukan semangat, motivasi, kesedaran serta bantuan kewangan. InsyaAllah. Itulah matlamat aku yang seterusnya..Semoga Allah mempermudahkan segala urusan aku…Amin Ya Rabbal Alamin..

 

Hijrah 2011: Dari Seorang Pekerja Kepada Usahawan

Salam,

Setelah 10 tahun bekerja makan gaji, aku mengambil keputusan untuk melepaskan diri daripada kongkongan majikan dan memulakan kehidupan sebagai seorang usahawan full time. Mungkin bagi sesetengah orang akan pelik, kenapa aku sebagai seorang graduan LLB tahun 2001, serta baru mendapat Master HR Management pada tahun 2010 sanggup melepaskan kerja sebagai seorang Senior Manager untuk menjadi seorang usahawan? Bukankah itu satu risiko?

Menjadi Usahawan Anda Basan Untuk Tentukan Masa dan Wang Yang Diingini

Memang ini adalah satu risiko..namun, setiap risiko pasti ada habuannya kalau kita betul-betul tahu bagaimana untuk menguruskan risiko tersebut. Bagaimana seorang pekerja boleh kurangkan risiko untuk menjadi full time enterprenuer/ netprenuer?

Nak berhenti  kerja boleh..tapi mulakan pendapatan sampingan anda terlebih dahulu..Sebab tak semua perniagaan boleh terus  Berjaya..unless.anda ada simpanan berjumlah 12 bulan gaji bagi membolehkan anda menampung kehidupan setelah memecat majikan anda.

Setuju atau tidak..siapa yang ada option..pasti tak ingin kerja dengan orang kan? Especially..bila kerja…KPI la..expectation boss la..kena jaga hati boss…politik situ..politik sana..dan yang paling tak tahan…kalau buat macamana pun..tak ada manusia yang akan puashati dengan kerja kita…

Berbalik kepada persoalan..kenapa aku sanggup berhenti? Terus terang aku katakan…aku konfiden untuk berhenti kerja kerana Internet Marketing..aka business online yang telah aku ceburi sejak 3 tahun lepas…kalau baru nak mula business…ish…tak berani la aku nak ambil risikok gak..

Moral of the story kepada sahabat2 yang ingin jadi usahawan…cari bakat anda sekarang…dan tanya..adakah bakat dan minat anda itu boleh hasilkan duit? Kalau ya..itu peluang untuk anda jadi usahawan suatu hari nanti!

Ok…back to the real story…aku ingin bekerja sendiri..kerana Semangat bekerja untuk diri sendiri…sifat manusia..hanya melakukan yang terbaik sekiranya melakukan sesuatu untuk  diri sendiri, terutamanya dalam dunia pekerjaan. Suka atau tidak, lebih daripada separuh pekerja mempunyai ransangan berikut sepanjang karier mereka “ini bukan syarikat saya, kenapa saya perlu bersungguh-sungguh”

Seterusnya..saya inginkan kebebasan…kebebasan untuk menentukan masa sendiri..serta kebebasan untuk menentukan berapa RM ingin dijana setiap bulan!!!

Sekiranya diberi pilihan, ramai yang inginkan kebebasan dalam pekerjaan. Mereka tidak mahu terikat dengan formality yang mengusahakan dan rutin yang sama setiap hari. Namun hasrat itu terpaksa dilupakan selagi anda bergelar sebagai pekerja. Lebih teruk lagi, kalau anda terpaksa bekerja kerana TERPAKSA. Tiada pilihan lain lagi walaupun kerja yang anda lakukan tidak sesuai dengan jiwa anda.

Bagi pekerja, apa yang nak anda lakukan selepas umur persaraan, iaitu sekarang ni 55? Nak sambung bekerja secara kontrak atau mulakan perniagaan? Terus terang saya katakan, di usia tersebut, amat berisiko untuk berniaga, tambah lagi sekiranya anda menggunakan dana KWSP untuk memulakan perniagaan. Jadi, untuk mengurangkan risiko kerugian atau perniagaan tak jalan, langkah terbaik adalah dengan menjebakkan diri dalam perniagaan dari awal-awal lagi.

Last but not the least, anda sukakan cabaran? Bagi mereka yang gemarkan cabaran, berinovatif dan kreatif, keusahawanan adalah bidang terbaik untuk anda. Golongan sebegini tidak boleh terikat dengan dunia pekerjaan yang akan mengongkong kebebasan berfikir dan semangat juang. Apabila mereka menjadi usahawan, mereka dapat memaksimumkan sepenuhnya idea dan keberanian dalam menterjemahkan serta melakukan setiap perkara. Mereka akan mendapat kepuasan yang sebenarnya dalam hidup!

Anda ingin berhenti kerja seperti saya?  Cuba Tanya diri anda..apa hobi aku ya? Sekiranya anda buat sesuatu yang anda minat/ suka, pasti jalan untuk Berjaya lagi pantas, dan anda boleh harungi segala cabaran dan dugaan dengan tidak penuh positif.

Ramadhan 1412H…alhamdulillah..ku diberi kesempatan oleh Nya lagi

Salam,

Syukur ke atas ilahi kerana mempertemukan lagi aku dengan Ramadhan 1412 H bersamaan dengan tahun 2011 pada 1 Ogos 2011. Tahun ni agak mencabar di bulan Ramadhan, kerana bekerja di tempat baru, Scope International Sdn Bhd (subsidiary of Standard Chartered Bank UK Ltd) amat berlainan daripada employers aku yang sebelum ini.

Bukan ingin membuka complaint, tetapi inilah tanggungjawab yang aku perlu pikul bagi jawatan Senior Manager. Bukan senang, bukan mudah, banyak responsibility yang aku perlu tunaikan. Bukankah ini yang aku mahukan dan ini adalah Visi aku sebelum ini (hehehe..memujuk diri sendiri)

Minggu pertama puasa, cabaran getir adalah berhadapan dengan Audit Team. Selama ini result is always Green-Red, atau Red-Red, pastinya harapan daripada Head HR untuk aku dapatkan Green-Green. Yang pastinya, aku dan HR team lain hanya dapat lakukan yang terbaik, kerana rata-rata kami adalah new joiners yang less than one year.

Apa2 pun, semasa aku menulis entry ini, audit telah selesai semalam, jadi hari ni lega sikit, banyak perancangan yang aku ingin lakukan sebelum pergi block leave pada 26 Ogos -10 September 2011 nanti.

Semestinya di Ramadhan yang mulia ini, aku mendoakan agar Allah memberi kesihatan yang berpanjangan bagi membolehkan aku beribadat kepadanya. Semoga Allah mengampuni dosa-dosa aku sebelum ini, serta memberikan taufik dan hidayah kepada aku serta kaum keluarga, InsyaAllah.

Setakat ini dulu perkongsian kali ini.

Wasalam.

Renovate a.k.a Ubahsuai Rumah?

Begitu pantas masa berlalu. Rumah SemiD yang kami beli di Saujana Impian, kini telah siap dan dapat CF. Developer sudah hantar Vacant Possession, sekarang ini menunggu bank release final payment, then baru kami akan terima kunci. Malam ini aku mencari-cari tips tentang ubah suai rumah, dan terjumpa tips yg disiarkan di Berita Harian pada 2 Mei 2010. Tajuk artikel adalah, Syarat ubah suai rumah yang dikarang oleh Hamidon Abdullah.

Sumber kewangan, pemilihan perunding dan kontraktor perlu diutama

Rumah Baru kami, Sapphire Semi D, Saujana Impian

PENGUBAHSUAIAN rumah bagai satu kemestian dalam aliran gaya terkini. Kenapa pemilik kediaman ingin mengubahsuai rumahnya? Ini soalan yang perlu dijawab setiap pembeli rumah. Usaha ini dikatakan perlu apabila pihak pemaju gagal mengambil kira keperluan semasa manakala arkitek terbabit tidak melakukan kajian terperinci kehendak bakal pembeli, terutama bagi menyediakan keperluan ruang optimum. Akibatnya, pembeli mengambil keputusan mengubahsuai bagi mewujudkan ruang sempurna dan selesa.

Jawapan lazim apabila membincangkan pengubahsuaian ialah ruang sedia ada tidak berupaya menampung keperluan seluruh penghuni dan ini mungkin disebabkan bilangan keluarga sudah bertambah. Selain itu, perancangan ruang tidak cekap, penggunaan bahan tidak sesuai di samping bukaan tingkap dan pintu tidak memenuhi kehendak semasa.

Walau apapun jawapan diterima, pengubahsuaian perlu dilaksanakan sama ada ia dalam skala besar mahupun kecil. Sebelum pengubahsuaian dilakukan, aspek penting yang perlu diberi perhatian adalah sumber kewangan dan pemilihan perunding dan kontraktor.

Sumber Kewangan

Sebelum timbul idea mengubahsuai rumah, perkara pertama perlu difikirkan adalah sumber kewangan untuk menampung kos pembinaannya. Jika ada pun, adakah ia mencukupi bagi menampung keseluruhan idea pengubahsuaian? Antara perkara yang perlu dipertimbangkan termasuk:

# Mengenalpasti belanjawan realistik.
# Bandingkan jumlah mampu untuk dibelanjakan dengan nilai pengubahsuaian.
# Sekiranya ingin membuat pinjaman, buat perbandingan dengan institusi kewangan atau bank berdaftar dan minta nasihat dari rakan atau saudara yang pernah melakukannya.
# Bagi yang tidak pasti, aturkan rundingan bersama juru reka bentuk dalaman profesional untuk nasihat serta cadangan. Harus diingat, perunding akan mengenakan beberapa peratus bayaran terhadap setiap khidmat rundingannya.
# Jika tidak memerlukan perunding reka bentuk dalaman, buat perbandingan sebut harga dan bekalan barang membabitkan beberapa kontraktor dan pembekal.
# Lebih banyak pengubahsuaian dibuat maka lebih tinggi kosnya selain sumber kewangan tambahan diperlukan untuk pembelian perabot dan kemasan baru.
# Belanjawan teratur dan sumber kewangan jelas membantu kita membuat keputusan serta menyusun jadual supaya pengubahsuaian siap mengikut jadual ditetapkan.
# Dalam menilai cadangan ubahsuai, anda perlu dapatkan sekurang-kurangnya tiga cadangan harga daripada kontraktor dan perunding perekabentuk dalaman. Amat penting untuk mendapatkan tiga anggaran harga untuk kita memilih kontraktor yang mampu menawarkan harga berpatutan.
# Pastikan setiap anggaran adalah tepat dan menyeluruh mengikut cadangan dan ia hendaklah direkodkan untuk rujukan. Sekiranya tidak dibuat secara bertulis, kemungkinan berlaku pertukaran jumlah harga seterusnya menyebabkan bajet melebihi anggaran. Ini dipanggil kos tersembunyi yang mungkin menimbulkan pelbagai masalah.

Pemilihan Perunding dan Kontraktor

Pilih perunding reka bentuk dalaman dan kontraktor yang mampu menawarkan harga menguntungkan.

Fungsi perunding reka bentuk memberi khidmat nasihat dan membuat cadangan reka bentuk secara profesional.

# Membuat lakaran cadangan dalam bentuk dua dimensi iaitu pelan, keratan dan pandangan sisi.
# Membuat lakaran cadangan dalam tiga dimensi iaitu pandangan perspektif.
# Membuat anggaran kos, pilihan kemasan dan jadual pembinaan.
# Menyedia kerja-kerja pembinaan mengikut cadangan dan butiran yang dipersetujui.
# Membuat permohonan untuk mendapat kelulusan dari pihak penguasa tempatan (PBT) dan hal-hal berkaitan kelulusan pembinaan pengubahsuaian.

Kontraktor atau jurubina adalah mereka yang melaksana pembinaan mengikut cadangan disediakan oleh perunding reka bentuk dalaman berdasarkan arahan dari segi lukisan pelan dan binaan yang disediakan. Kontraktor akan menyediakan kos pembinaan berdasarkan pilihan bahan dan nilai kerja yang perlu dilakukan dan perlu menyiapkan kerja mengikut jadual dan memohon bayaran berdasarkan kos yang dipersetujui mengikut sebut harga dan kontrak.

Perlu diingat, kontraktor tidak boleh sewenang-wenang membuat kerja yang bukan skop kerja dan memohon bayaran tanpa dipersetujui oleh tuan rumah dan perunding.

Sebelum melantik baik perunding reka bentuk mahupun kontraktor, anda dinasihatkan berhati-hati terutama mereka yang cuba menipu. Cari perunding yang berdaftar dengan badan reka bentuk profesional kerana mereka ada skala yuran profesional yang perlu diikuti. Kaji dan selidik keupayaan perunding dan kontraktor dengan merujuk kerja-kerja yang pernah dilakukan.

Selepas menyelidik dan berpuas hati, barulah keputusan dibuat. Jangan buat apa-apa pembayaran sehingga kontraktor membuat kerja-kerja awalan dan bayar hanya atas nilai kerja yang dilakukan atau mengikut kemajuan kerja. Setiap kerja dilakukan mesti mempunyai jaminan terhadap kesan kecacatan kerja dan kontraktor perlu membaiki sebelum semua pembayaran dibuat.

Pilihan berdasarkan cadangan dan sokongan rakan yang pernah berurusan dengan kontraktor atau juru reka terbabit bagi membantu kita mengkaji keupayaan dan seterusnya menjalinkan hubungan komunikasi yang baik dengan mereka.

Sebelum membuat sebarang keputusan, pemilik kediaman dinasihatkan memilih juru reka dan kontraktor berdaftar, baik dalam dokumentasi kontrak mahupun pengurusan projek sistematik. Mempunyai rekod baik dalam keupayaan tahap kerja terdahulu selain mampu berkomunikasi dengan baik.

Risiko utama pengubahsuaian rumah biasanya membabitkan masalah kewangan pemilik ataupun kontraktor lari sebelum kerja selesai. Justeru, bagi memastikan masalah tidak timbul, jadikan beberapa peringatan diutarakan tadi sebagai panduan. Peringatan ini penting bagi melancarkan kerja pengubahsuaian selain memastikan pemilik rumah mendapat kediaman idaman yang diimpikan.

 

Sindrom Down Istimewa

Salam,

Hari ini aku ingin memetik artikel yang dikeluarkan oleh Harian Metro berkenaan dengan Sinrom Down. Mempunyai anak sindrom down, iaitu anak kedua kami membuatkan kami lebih memahami perasaan ibu  dan bapa yang mempunyai anak-anak istimewa. Sungguh bertuah rasanya kerana dikurniakan Allah anak istimewa, Ahmad Jauzil Falah yang kini telah berusia tiga tahun.

Jauzil Seorang yang riang
Jauzil Seorang yang riang

Sekejap betul masa berlalu, kelahiran Jauzil pada 24 Jan 2008 disambut dengan penuh kegembiraan dan hiba, memikirkan apa salah dan apa dosa yang telah aku lakukan selama ini. Namun ya Allah, kenapa jiwa aku terdetik sebegitu sedangkan anak ini adalah kurnian yang amat bernilai daripada Mu? Kini aku lebih mengerti akan hikmah dan nikmat yang tidak terhingga atas kelahiran dan kurniaan Jauzil dalam kehidupan kami sekeluarga.

Jauzil dan Jauni...macam kembar tak seiras
Jauzil dan Jauni…macam kembar tak seiras

Masa berlalu begitu pantas, Jauzil juga telah membesar, dan di usia dua tahun, Jauzil telah boleh berjalan. Alhamdulillah, kiranya agak pantas juga.Aku agak kesan rawatan xenotransplant ada juga mendatangkan manfaat kepada Jauzil. Walaupun perkembangan otaknya tidak sepantas adiknya, Jauni, kami dapat rasakan Jauzil memahami apa yang kami cakapkan, terutamanya apabila ingin keluar berjalan-jalan di hujung minggu, pasti Jauzil ingin pergi sama, kalau tidak, kuat betul dia akan menangis mengikut sama.

Jumlah individu Sindrom Down di negara kita besar, tetapi angka sebenar tidak diketahui kerana masih ramai belum  mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Namun mengikut kadar kejadian (satu kes Sindrom Down bagi setiap 800 kelahiran) atau dua peratus daripada jumlah  penduduk; dianggarkan ada 50,000 individu Sindrom Down di negara kita.

Perkembangan Positif Hasil Rawatan Xenotransplant
Perkembangan Positif Hasil Rawatan Xenotransplant

Menurut Presiden Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM), Wan Hanizan Wan Ramlan, meskipun pelbagai kempen dan  aktiviti dijalankan, pemahaman dan penerimaan masyarakat terhadap sindrom ini belum membanggakan. Sindrom ini sering disalah tafsir sebagai penyakit dan individu Sindrom Down dipanggil ‘pesakit’. Ini salah  kerana Sindrom Down adalah keadaan yang berlaku ketika mengandung. Ia bukan penyakit yang dihidapi atau  penyakit berjangkit.

Sindrom Down berlaku apabila badan seseorang terlebih satu kromosom pada pasangan ke-21. Lazimnya  manusia ada 46 kromosom, tetapi individu Sindrom Down ada 47 kromosom – hanya ciri ini yang membezakan individu normal dengan Sindrom Down. “Yang menyedihkan ialah, masyarakat kita masih percaya bahawa mendapat seorang anak Sindrom Down adalah  satu bala. Pasangan yang mempunyai anak Sindrom Down sering dipandang serong dan tidak diterima mentua.  “Malah tidak kurang suami isteri yang saling tuduh menuduh dan menafikan hakikat bahawa mereka adalah  insan terpilih untuk dianugerahkan anak istimewa ini.

“Pandangan masyarakat bahawa golongan Sindrom Down tidak boleh diajar atau belajar juga menyebabkan mereka  sering tersisih daripada arus pembangunan dan tiada peluang mendapat pekerjaan sepadan dengan keupayaan mereka. “Majikan pula tidak bersedia mengambil pekerja Sindrom Down kerana ragu dengan kebolehan mereka dan kurang pengetahuan atau pengalaman untuk mengurus pekerja Sindrom Down. Memang ada majikan yang mula mengambil pekerja Sindrom Down, tetapi jumlahnya terlalu kecil.

“Kehidupan golongan Sindrom Down di negara maju jauh lebih baik kerana mereka diterima sebagai sebahagian daripada masyarakat. Masyarakat menerima bahawa mereka yang dilahirkan dengan Sindrom Down mempunyai kelainan upaya, jadi tidak ada sebab golongan ini dipandang rendah atau dianggap ‘asing’,” katanya.

Bagaimanapun, membesarkan anak Sindrom Down memang ada banyak cabaran, khususnya dalam aspek kewangan, kerana  memberi perlindungan, rawatan dan pendidikan memerlukan belanja tinggi. Kebanyakan anak Sindrom Down mempunyai masalah jantung; memerlukan pemulihan dan terapi minda, otot dan pertuturan; pembelajaran tambahan individu; perjalanan ke pusat intervensi awal dan latihan vokasional yang jauh.

Akses banyak disediakan di bandar besar dan kepada mereka yang berpendapatan tinggi. Walaupun kerajaan memberi pengecualian cukai, elaun khas pelajar istimewa dan geran khusus JKM untuk pengurusan golongan Sindrom, ia masih tidak mencukupi. Oleh itu, ibu bapa yang mempunyai anak Sindrom Down memerlukan sokongan. Ada banyak badan bukan kerajaan (NGO)  yang boleh membantu seperti PSDM (yang ada hampir di setiap negeri) dan Yayasan Sindrom Down Kiwanis (sekadar menyebut beberapa nama).

Apakah cara terbaik untuk menangani masalah atau kesukaran dihadapi dalam membesarkan anak Sindrom Down? Ibu bapa  digalakkan sentiasa berhubungan dengan persatuan dan pusat penjagaan golongan istimewa yang terdekat untuk mendapatkan khidmat bantu bagi membangunkan anak Sindrom Down.

Wan Hanizan juga menyarankan ibu bapa supaya rajin menghadiri dialog atau sesi perbincangan awal bagi menyuarakan cabaran membesarkan anak Sindrom Down kerana melalui persatuan, suara ibu bapa mendapat lebih perhatian daripada pihak berwajib. “Selain itu, adik beradik (sebagai orang paling rapat) juga boleh bersama-sama membantu perkembangan individu Sindrom Down dengan membabitkan individu Sindrom Down dalam semua aktiviti harian dan hadir sama pada kegiatan sosial seperti latihan seni teater, perkhemahan atau lawatan.

“Kasih saying keluarga tiada tolok bandingnya. Kejayaan hidup golongan Sindrom Down adalah kerana keluarga dan masyarakat  menyayangi serta memberi mereka peluang,” katanya. Apakah aktiviti yang dapat membantu perkembangan individu Sindrom Down? Aktiviti rangsangan (intervensi) awal sangat  penting apabila dikenal pasti kanak-kanak lahir dengan Sindrom Down. Anak Sindrom Down perlu mendapat latihan dan terapi awal kerana ia membantu dalam pembangunan minda, otot, deria,  kognitif, pertuturan dan bahasa. Ada banyak program khusus mengikut peringkat umur anak yang perlu dilalui hingga mereka dewasa.

Pertumbuhan dan perkembangan individu Sindrom Down juga sama seperti orang normal, khususnya daripada segi deria, nafsu dan fizikal. Perkara ini perlu diambil perhatian dan tidak boleh dianggap remeh kerana ada ramai individu Down Sindrom yang berjaya menjadi  pemuzik, ahli sukan dan berkahwin.

Katanya, kini banyak kemudahan pendidikan disediakan untuk golongan Sindrom Down walaupun masih ada ruang yang perlu diperbaiki, khususnya alat dan bahan bantuan mengajar dan belajar, nisbah guru dan murid yang ideal, keseragaman modul pendidikan  dan terapi, sekolah berhampiran dan kelas khusus untuk pelajar Sindrom Down serta program vokasional yang menyediakan pelajar istimewa ini untuk kemahiran asas.

“Malangnya ramai ibu bapa masih tidak yakin dengan kemampuan anak mereka belajar. Beri peluang kepada anak ini untuk menjalani  hidup dengan penuh kasih sayang daripada keluarga dan masyarakat supaya satu hari nanti mereka boleh berdikari,” katanya. Sempena sambutan Hari Sindrom Down Sedunia, PSDM akan mengadakan Persidangan Perubatan Untuk Sindrom Down (MCDS2011) pada 27 Mac  ini di Pusat Perubatan Gleneagles Intan, Kuala Lumpur yang terbuka kepada semua pihak. Untuk keterangan lanjut, sila hubungi PSDM di talian 03-42579818 atau 012-5512239 (Ronnie Tan).