Medical Card Takaful – Perlu Ke Limit Tahunan Yang Tinggi?

Lima tahun lepas, had tahunan medical card tidak setinggi sekarang. Saya agak concern tentang kos perubatan yang makin meningkat, jadi saya ambil dua plan medical card, dari Great Eastern Takaful dan AIA Takaful. Dengan kedua-dua kad ini, saya dilindungi kos perubatan sebanyak RM240k setahun.

Namun sekarang ni, Great Eastern Takaful sudah perkenalkan plan dengan limit tahunan sehingga RM2.2 Juta setahun. Plan RM1.32 juta hotselling medical card serendah RM100 saja sebulan.

Medical Card Protection adalah ‘part of financial planning’ dalam kehidupan kita. Bukan kita minta sakit, namun kita rancang untuk tidak lebih derita dengan kebocoran wang bila ditimpa sakit, terutamanya kanser.

Prof. Madya Dr. Nirmala Bhoo-Pathy dari Jabatan Sosial dan Ubat Pencegahan, Fakulti Perubatan Universiti Malaya (UM), yang memberitahu selain perlu berperang dengan emosi, pesakit kanser juga perlu berdepan dengan masalah kewangan yang sering menjadi masalah utama kepada golongan berkenaan.

Jelasnya, satu kajian telah dijalankan berhubung kesan ekonomi yang dialami pesakit kanser selepas sebulan disahkan menghidap penyakit berkenaan.

“Kos yang perlu ditanggung bukan sahaja melibatkan perubatan dan rawatan tetapi merangkumi kos pengangkutan untuk berulang-alik ke hospital serta sewa penginapan serta kos-kos lain.

“Mengikut kajian yang kita buat dalam tempoh setahun, 11 peratus daripada 1,600 pesakit kanser yang ditemu bual telah meninggal dunia, manakala 15 peratus lagi mampu bertahan untuk hidup bagaimanapun perlu menanggung kos perubatan dan rawatan yang terlalu tinggi.

“Hampir kebanyakan mereka memperuntuk satu pertiga daripada pendapatan bagi menanggung kos perubatan hospital, malah turut menggunakan pendapatan ahli keluarga mereka untuk meringankan beban yang ditanggung.

“Daripada jumlah itu juga, hanya 20 peratus daripada mereka mendapatkan insurans ketika masih sihat,” katanya pada majlis pelancaran buku Elevating The Voice Of Cancer Patients (Melaungkan Suara Penghidap Kanser) dan diskusi tentang Capaian kepada Rawatan Kanser baru-baru ini.

Tambah beliau, pengambilan insurans ketika sihat dilihat amat penting bagi mengurangkan beban kewangan yang ditanggung pada tempoh-tempoh tertentu.

Ayuh kawan-kawan, rancanglah dengan bijak dari sekarang. Cek kembali limit tahunan medicla card anda, dan untuk dapatkan limit tahunan tinggi setiap tahun dengan kos yang rendah, hubungilah team kami di Great Eastern Takaful.

Ahmad Humaizi
019-3726080

#ahmadhumaiziconsultancy

Medical Card Anda Boleh Dibatalkan oleh Insurans atau Takaful

Majoriti dari peserta takaful atau pelanggan insurans yang menyertai plan Medical Card tidak ambil tahu tentang klaus Portfolio Withdrawal Condition. Para agen di luar sana jangan saja menjual bulan dan bintang, tidak maklumkan fakta yang syarikat insurans @ takaful berhak untuk tarik balik perlindungan Medical Card anda walaupun telah sertai beberapa ketika lamanya.

 

Apa sebenarnya yang ada dalam klaus ini?

What is Portfolio Withdrawal Condition?
Portfolio Withdrawal Condition is a clause that gives the right to an insurance company to stop offering the medical portfolio by giving advance written notification to policyholders, if it no longer underwrites this type of product. Any withdrawal of the medical portfolio will need to go through a due process of obtaining Bank Negara Malaysia’s (BNM) approval to ensure that the policyholders’ interest is protected. If Portfolio Withdrawal Condition is exercised, policyholders will be notified by company at least 30 days in advance as stipulated in the contract, thereafter company will not renew the medical plan. All benefits under this medical plan will cease to be payable from anniversary date immediately following the expiry of the 30 days advance notice.

What does the removal of the Portfolio Withdrawal Condition mean to policyholders?
With the removal of this clause, the medical policy shall continue to be renewable on each policy anniversary subject to the terms and conditions of the policy. Apart from that, all other existing benefits enjoyed by the policyholders remain unchanged.

Do all insurers have Portfolio Withdrawal condition?

Saya dapat sumber dari blog myfp.my

“Almost all life insurers have this clause applicable for their policies unless clearly stated otherwise. Certain insurance agents have been attacking Great Eastern insurance policies for having the policy withdrawal clause clearly stated in the contractual terms preying on the fear that insurance coverage will be no longer available when needed or in your old age.Another myth circulating was that the insurer can pick & choose unhealthy policyholders with claims & withdraw the insurance policy to avoid making future payments to policyholders with poor health conditions.”

Namun ada berita baik untuk pelanggan Great Eastern Takaful Berhad. Bermula dari 1 Disember 2016, Great Eastern Takaful telah REMOVE klaus Portfolio Withdrawal Condition yang terdapat dalam sijil Takaful sediada dan yang baru.

Dengan pembuangan klaus Portfolio Withdrawal Condition ke atas semua rider Medical Card Great Eastern Takaful bermula dari dari certificate inforce sejak permulaan Great Eastern Takaful berhad, anda tidak lagi perlu risau akan pembatalan sijil takaful yang mempunyai medical card selepas inforce. Namun sekiranya didapati ada non-disclosure existing illness sebelum menyertai Medical Card, takaful operator masih berhak untuk re-underwrite perlindungan takaful peserta.

Nak tahu info lanjut tentang Medical Card oleh Great Eastern Takaful? Klik sini ==>> http://kadperubatantakaful.com

Seperti Mimpi Tinggalkan Dunia Pekerjaan

November akan jadi satu kenangan yang tidak akan saya lupakan dalam sejarah. Bulan November adalah detik terakhir saya meninggalkan alam pekerjaan. Agak sukar nak buat keputusan untuk ‘resign’ pada ketika saya memegang jawatan sebagai senior manager, namun kerana perasaan yang membuak-buak ingin bebas menentukan ‘masa’ sendiri, apatah lagi apabila seorang boss yang selalu saja mengungkit2  gaji RM13,000++ yang diberikan kepada saya (macam la dia yang bayar gaji?) adalah tidak berbaloi sekiranya saya tidak sanggup untuk bekerja lebih masa sehingga jam 8-9pm mahupun semasa balik rumah masih perlu cek emel ofis. Bekas boss saya sungguh berbangga sekiranya ada staff beliau yang reply emel jam 2-3am katanya sungguh komited bekerja!

ahmad humaizi
Hari terakhir saya meninggalkan alam pekerjaan pada Bulan November 2011

Boss terakhir saya agak tegas dan garang, suka marah2kan staff perempuan semasa meeting, ada yang sampai terkencing kena marah oleh beliau.  Saya rasa bersyukur menjadi seorang lelaki.. staff lelaki dia akan marah berdua-duaan dalam bilik dia saja.. tapi sebagai seorang manusia, terasa juga hilang maruah bila terasa diri amat bodoh sangat seolah-olah tak tahu buat kerja apa-apa…

Saya nekad, sampai bila? Resign dan join company lain pun mungkin lebih teruk? Gaji lebih besar beban tanggungjawab semestinya lebih berat dan harapan company pasti lebih tinggi.

Nak senang, bukannya mudah , tapi takkanlah nak susah selamanya kan? Ramai yang tak tahu sebelum saya menyertai Great Eastern Takaful secara full time pada 10 Januari 2012, saya telah menyertai MNI Takaful (sebelum Etiqa), Takaful Ikhlas dan Prudential secara Part-Time sewaktu saya bekerja.  Saya tahu dengan menjadi usahawan takaful boleh buat duit sampingan, tapi saya tak serius dan gagal untuk mendapatkan clients… saya malu untuk buka mulut cerita berkenaan takaful pada kawan-kawan apatah lagi dengan saudara mara.

Kata-kata jahat dari dalam diri saya selalu mengucapkan… nanti apa orang kata.. apa kelas seorang manager graduan Law pulak tu jadi agent takaful…. Mmmhh…  masa tu saya tak salahkan diri saya, tapi sentiasa salahkan orang lain juga… produk tak bagus.. agensi tak bagus… leader tak pandai la..seolah-olah saya la yang bijak pandai… tapi apa jadi dengan diri saya? Tak ke mana kan?

Alkisahnya, bila saya sertai Great Eastern Takaful, saya rekrut agent bermula tahun 2012 lagi, tapi pada tahun 2015… tiada seorang pun agent yang telah saya rekrut pada than 2012 masih bersama-sama saya.. yang sertai tahun 2013 pun tinggal beberapa orang, tapi tinggal untuk ditamatkan pada tahun2 015 kerana tak cukup maintenance quota.. namun saya teruskan saja buat personal sales, mereka tak nak buat.. saya nak.. saya ada cita-cita untuk dicapai…

Dulu-dulu semasa awal2 buat rekrutment, saya rasa mcm berdosa sebab agent2 saya tak boleh bawa kes, tak dapat client, rasa macam bodohnya saya tak dapat nak bantu mereka ni untuk Berjaya dalam takaful.  Tapi saya Tanya diri saya kembali, bukankah aku dulu macam ni juga? Huhuhhu… kan?

Apa yang orang nampak di luar sana adalah $$$, tapi pada masa yang sama orang tak tahu atau abaikan apa sebenarnya yang telah kita lalui… kalau setakat sorang dua client, usahawan takaful tak akan boleh survive setiap bulan, kena dapatkan ramai client, dan kena jumpa dan hubungi ribuan orang.  Realitinya, hubungi orang yang tidak kita kenali lebih senang dari jumpa orang yang kita kenali, kerana sebagai manusia biasa, apabila ada penolakan, memang akan terbit juga perasaan sedih dan kecewa… tapi buat agent-agent baru, jadikan penolakan ini sebagai satu tangga untuk anda mendaki, bila ada penolakan, sebenarnya mereka ‘push’ anda untuk lebih ke depan.. sikit lagi untuk mencapai apa yang anda idamkan… teruskan dan jangan putus asa..

Ok, seterusnya… cerita seterusnya bukan berniat saya untuk mengaibkan sesiapa.. pada bulan Februari 2012.. Great Eastern Takaful Own Agency, ataupun dikenali sebagai GOA mengadakan Gear Up Conference di Port Dickson..acara pertama sungguh gilang gemilang dihadiri oleh ratusan agent/ leader baru secara PERCUMA di Grand Lexis Port Dickson… ramai sungguh yang attend, maklumlah free kan…. Daripada group leader saya ada lebih kurang 20++ orang… ..

Terkini tahun 2016… yang hadir event Percuma di Grand Lexis tahun 2012 sudah menjadi sejarah.. ke mana mereka semua pergi Wallahu’Alam… bila dilihat foto-foto lama.. sedih betul semua rakan-rakan seperjuangan yang kononnya dulu ingin memperjuangkan takaful sudah tiada lagi dalam industri.. padahal mereka adalah insan-insan yang hebat dan cemerlang datang dari pelbagai background untuk jadi perintis di Great Eastern Takaful.

Apa yang nak saya sampaikan di sini adalah, apa yang kita lakukan pada hari ini adalah perlu ada SEBAB dan MENGAPA kita harus lakukan.. saya  tidak katakan saya sudah Berjaya, saya sendiri masih dalam proses pendakian dan banyak lagi rintangan di hadapan yang perlu saya lalui…

Posting ini bukannya bermaksud saya telah berjaya, banyak lagi yang perlu saya harungi untuk masa akan datang, setiap cabaran dan dugaan harus dilalui dengan lebih kental untuk dijadikan satu ilmu dan pengajaran yang berguna pada masa hadapan!

Ahmad Humaizi, 019-3726080

Medical Card Dengan Waiver of Contribution

Ramai yang mempunyai kesedaran untuk menyertai plan takaful dengan Medical Card. Pelbagai kisah masyarakat tentang penyakit yang tiba-tiba menyerang memberi kesedaran kepada masyarakat untuk sertai plan Takaful Medical Card.

Apabila anda memilih plan Medical Card, pastikan anda sertakan sekali rider atau manfaat tambahan ‘waiver of contribution’ bagi orang yang dilindungi atau person covered. Dengan adanya waiver ini, sekiranya anda disahkan mengalami sakit kritikal atau hilang upaya kekal, anda dikecualikan daripada membayar sumbangan tahunan sehingga tamatnya term medical card pada usia 80 tahun.

Saya berpandangan manfaat waiver of contribution ini adalah TERPENTING kerana anda memang mampu membayar sumbangan medical card selagi mana anda masih bekerja, bagaimana sekiranya tetiba anda disahkan mengalami sakit kritikal atau hilang upaya kekal? Pasti anda merasa sangat bertuah kerana telah mengambil manfaat waiver of contribution ini kerana anda tidak lagi perlu mengeluarkan wang sendiri untuk menggunakan manfaat medical card sehingga tamat tempoh pada usia 80 tahun. Bukan sahaja manfaat medical card, sekiranya anda mengambil manfaat tambahan elaun hospital, anda juga tetap layak untuk mendapat manfaat elaun harian sekiranya dimasukkan ke hospital.

Manfaat waiver of contribution ini juga boleh diambil oleh pembayar, samada seorang ayah, ibu untuk anak-anak, atau suami untuk isteri. Dengan adanya manfaat waiver untuk payor, sekiranya seorang ayah pembayar takaful mengalami sakit kritikal, hilang upaya kekal atau meninggal, anak akan menikmati kemudahan takaful dan medical card secara percuma sehingga anak berumur 25 tahun! Medical Card pun ada, yang paling best, cash value dalam simpanan takaful tetap bertambah walaupun si ayah telah tiada! Dengan cash value ini boleh digunakan oleh si anak untuk membiayai sebahagian dari perbelanjaan semasa memasuki universiti pada usia 18 tahun.

Delam entri blog kali ini saya ingin berkongsi cerita sahabat saya, mengenai tuntutan manfaat Sakit Kritikal dan Waiver of Contribution oleh pelanggan beliau. Terima kasih Nurbaizura Rashid atas kesudian untuk berkongsi info ini untuk memberi kesedaran kepentingan takaful kepada masyarakat.

Peserta yang disahkan mengalami sakit kritikal dikecualikan dari membayar sumbangan tahunan. Kredit kepada Nurbaizura Rashid atas perkongsian ini
Peserta yang disahkan mengalami sakit kritikal dikecualikan dari membayar sumbangan tahunan. Kredit kepada Nurbaizura Rashid atas perkongsian ini

Cerita ini diambil dari facebook beliau:

Salam Jumaat.. syukur je hadrat ilahi dapat menolong client dan juga sahabat baik saya yg baru2 ini telah diduga Allah dengan penyakit breast cancer. Claim cek utk critical illness beliau sebanyak RM50,000 telah di bayar dan yang paling penting ialah walaupun beliau mendapat pampasan RM50,000, perlindungan2 yang lain di dalam takaful itu masih lagi dapat diteruskan dengan ada Waiver of Contribution. Beliau tidak perlu lagi untuk membayar sumbangan kerana dana tabarru’ dari Great Eastern Takaful sekarang akan mengambil alih pembayaran sumbangan pesakit ini sehingga beliau berumur 80 thn. Semua Coverage lain spt medical card, elaun hospital..kematian dan hilang upaya kekal masih berterusan dan yg paling seronok simpanan dalam plan ini juga akan terus bertambah. Siapa kata insuran/takaful tak bayar pampasan? Ini buktinya. .Lindungi diri kita dengan perlindungan untuk penyakit kritikal..Kerana kita tidak tau apa yg akan terjadi pada kita di masa hadapan. 

tuntutan sakit kritikal Great eastern takaful

 

Saya yakin anda yang membaca entri blog ini telah mempunyai kesedaran akan kepentingan takaful dengan Medical Card, dan mungkin anda juga telah sertai plan Takaful Medical Card. Kini masanya untuk anda balik semak kembali sijil Takaful anda, apa perlindungan yang terdapat dalam plan Medical Card anda?

Saya dan team members sedia bantu anda untuk membuat polisi review, atau permohonan Medical Card terbaik, boleh hubungi saya di talian 019-3726080 atau anda boleh add saya di facebook https://www.facebook.com/humaizi untuk berkomunikasi dengan saya mengenai Medical Card.