Pekerja Swasta Tak Perlukan Medical Card?

Medical Card Satu Keperluan atau Pembaziran?

 

Majikan yang prihatin akan menjaga kebajikan pekerja dengan memberikan kemudahan perubatan, termasuk in patient dan outpatient. Jadi, seorang yang selalu berkisar di kalangan pekerja tentang medical card adalah:

 

“Saya seorang pekerja, kenapa saya perlukan Medical Card sedangkan majikan saya menanggung kos perubatan dan rawatan di Hospital? Kenapa saya perlu bazirkan wang saya untuk invest dalam medical card dari sekarang? Saya akan ambil medical card apabila saya dah pencen nanti”

medical card

Ok, itulah biasanya persoalan yang diungkapkan oleh seorang pekerja yang telah diberi kemudahan oleh Majikan mereka untuk rawatan perubatan hospital. Namun begitu, saya ingin ajukan soalan ini untuk pekerja-pekerja yang berpandangan mereka tidak perlukan medical card kerana benefits yang sama telah diberikan oleh majikan:

 

  • Adakah Majikan akan menanggung kos rawatan perubatan sehingga anda meninggal dunia?
  • Adakah anda pasti tidak akan bertukar kerja atau berhijrah ke Syarikat lain yang mungkin tidak akan menyediakan benefits yang sama?
  • Adakah anda yakin Syarikat akan terus mengekalkan polisi faedah yang sama, atau syarikat mungkin akan mengurangkan in-kind benefits semasa cost-cutting operating cost?
  • Bagaimana sekiranya anda terpaksa di medical board out semasa bekerja, adakah syarikat akan menanggung kos perubatan selepas anda ditamatkan perkhidmatan?
  • Adakah anda yakin akan kekal sihat selepas umur persaraan nanti bagi melayakkan anda mengambil medical card?

 

Ini adalah antara persoalan yang perlu dijawab secara jujur oleh pekerja dalam menentukan samada medical card adalah satu keperluan atau pembaziran untuk anda. Mungkin sekarang ini anda belum nampak lagi kegunaan medical card, dan anda hanya sedar akan manfaat medical card apabila ditimpa sakit atau kecelekaan. Malangnya sewaktu saat tersebut, tiada lagi syarikat takaful atau insurans yang akan menerima permohonan anda untuk mendapatkan medical card.

 

Medical card hanya boleh diperolehi semasa anda sihat dan bukannya apabila anda ditimpa sakit. Jadi, sekiranya anda memasang niat untuk memiliki medical card selepas umur persaraan, adakah anda pasti sewaktu umur tersebut, anda tidak mempunyai apa-apa penyakit,even kalau tak ada penyakit sekalipun, kos untuk memiliki Medical Card di usia matang atau emas..bukan dua tiga kali ganda..tapi berkali-kali ganda mahalnya!!! Sanggupkah anda menggunakan wang KWSP untuk membiayai kos perubatan selepas persaraan, sedangkan simpanan KWSP sepatutnya digunakan untuk menampung perbelanjaan kehidupan selepas bersara.

 

Sebelum saya mengakhiri entri posting ini, saya ingin merujuk kepada laporan Berita Harian, Kes Sebenar, seorang pekerja Swasta menggunakan Medical Card yang ditanggung oleh Majikan, limit hanya RM15,000, dan selebihnya beliau terpaksa menanggung kos perubatan tersebut.

Dengan itu, rancanglah kewangan anda hari ini. Memiliki medical card bukanlah sesuatu pembaziran kerana dengan Medical Card Great Eastern Takaful, anda boleh dapatkan manfaat perlindungan+ simpanan+kos perubatan dengan harga yang amat berpatutan.

Saya bersedia untuk membantu anda untuk mendapatkan Medical Card Great Eastern Takaful dengan bayaran bulanan serendah dari RM110 sahaja sebulan! Anda bukan saja akan memperolehi manfaat perubatan, malah, pelan simpanan+pelaburan juga dengan Great Eastern Takaful.

 

Untuk maklumat lanjut sila layari www.kadperubatantakaful.com

Salam Ceria,

Humaizi
Great Eastern Takaful
019-3726080
humaizi@ahmadhumaizi.com

Medical Card

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *