Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi Di Hari Jumaat

Assalamu’alaikum.

Seperti yang kita maklum, hari Jumaat adalah penghulu segala hari . Banyak kelebihan yang ada pada hari Jumaat. Ada orang yang suka baca Yassin pada malam Jumaat, dan bila membincangkan perkara ini, Ustaz Azhar Idrus menyatakan Surah Yassin boleh dibaca pada hari apa2 saja..jangan khususkan hanya pada hari Jumaat saja.

Kelebihan Surah alKahfi

Namun begitu, pada malam Jumaat, lebih baik membaca Surah Al-Kahfi, kerana tercatit dalam Hadis tentang kelebihan membaca Surah Al-Kahf pada malam/ hari Jumaat.

Maafkan saya sebab mengambil petikan dari Bahasa Inggeris, tapi ini adalah kandungan hadis tentang kelebihan surah alkahf yang disebut oleh Ustaz Azhar Idrus dalam ceramah beliau:

From Abu Sa’eed al-Khudri, who said: “Whoever reads Soorat al-Kahf on the night of Jumu’ah, will have a light that will stretch between him and the Ancient House (the Ka’bah).”

(Narrated by al-Daarimi, 3407. This hadeeth was classed as saheeh by Shaykh al-Albaani in Saheeh al-Jaami, 6471)

“Whoever reads Surah al-Kahf on the day of Jumu’ah, will have a light that will shine from him from one Friday to the next.”

(Narrated by al-Haakim, 2/399; al-Bayhaqi, 3/249. Ibn Hajar said in Takhreej al-Adhkaar that this is a hasan hadeeth, and he said, this is the strongest report that has been narrated concerning reading Soorat al-Kahf. See: Fayd al-Qadeer, 6/198. It was classed as saheeh by Shaykh al-Albaani in Saheeh al-Jaami’, 6470)

http://www.dailyhadith.co.uk

ok la..saya berundur dulu..selamat beramal..

One Comment

  • mohon share ye=)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *