Pelaburan Emas Yang Menguntungkan?

Pelaburan Emas

Assalamualaikum,

Pelaburan Emas? Pasti anda semua tahu emas adalah satu komoditi yang amat berharga dan ianya telah terkenal sejak zaman datuk nenek moyang kita lagi.

Tapi kenapa pelaburan emas? Emas merupakan satu komoditi yang unik dan paling berharga di dunia serta diterima di semua negara di dunia. Dan dari trend kenaikan emas sebanyak 250% dalam tempoh 5 tahun menunjukkan emas merupakan salah satu cabang  pelaburan yang amat-amat menguntungkan. Ini dibuktikan oleh pakar dalam bidang saham dan pelaburan di Malaysia.

Pelaburan Emas atau Emas sebagai mata wang Islam?

Pelaburan Emas

Emas merupakan pelaburan sebenar dalam islam. Emas dan perak telah digunakan sebagai matawang sejak 6000 tahun dulu lagi ketika zaman Mesir purba.

Ramai yang tahu akan nilai emas dan perak namun mereka hanya gunakan emas dan perak sebagai barang perhiasan semata-mata. Sedangkan rahsia kekayaan ada pada emas dan perak dan mampu membawa mereka kepada kebebasan kewangan.

Emas dan perak amat bernilai selama-lamanya. Ini adalah berdasarkan hadis  Nabi Muhammad SAW. Hadis Riwayat Imam Ahmad Ibn Hanbal;Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasullullah SAW telah bersabda,  ” Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar & dirham (untuk digunakan)”

Emas dan Perak digunakan untuk tujuan perdagangan. Maka tidak timbul kemerosotan nilainya malah ianya semakin meningkat Semasa di zaman Rasullullah SAW harga seekor kambing adalah 1 dinar namun kini harga seekor kambing masih lagi 1 dinar. Namun nilai 1 dinar dalam nilai matawang kertas berubah-ubah malah semakin meningkat.

Kalau Tahun 2002, nilai 1 dinar bersamaan RM140. Pada Tahun 2005, nilai 1 dinar bersamaan RM242. Pada Tahun 2008, 1 dinar bersamaan dengan RM418. Pada tahun 2010, 1 dinar bersamaan dengan RM587. Pada Tahun ini 2011, 1 dinar sudah naik ke paras RM820.

Hakikatnya emas dan perak adalah aset yang terbaik untuk dimiliki. Dengan hanya menyimpan pun dah beri pulangan yang amat lumayan. Tetapi jika simpan duit nilainya semakin susut.

Mari Renungkan Ayat ini. . .

“Orang yang bijaksana menyimpan duit kertas sekadar untuk kegunaan seharian sebaliknya mereka bertindak menukarkan sebahagian besarnya kepada aset kerana aset mampu memberi mereka pulangan dan keuntungan yang berterusan seterusnya akan menambah kekayaan”

Secara ringkas, pelaburan emas yang sebenar adalah membeli EMAS FIZIKAL dan bukan membeli saham EMAS…anda beli emas fizikal..anda simpan…setiap pelaburan ada risiko..dan anda perlu tahu jangka masa objektif pelaburan anda, termasuk la pelaburan emas juga.

Terima kasih.

Pelaburan Emas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *