Siap Jua Thesis Master HR Management UUM

Bagaikan satu mimpi buatku…segala apa yang aku inginkan..iaitu dapat siapkan thesis (aka mini thesis@ project paper) sebelum tarikh hantar, 16 Mei 2010 akhirnya terlaksana. Sedikit cerita mengenai thesis yang aku buat untuk compelete Master HR Management di Universiti Utara Malaysia. Kajian aku adalah berkisar tentang Workplace Deviant Behavior dan to be more specific, aku telah jadikan food industry sebagai tempat kajian.

Kalau kita tengok tentang topik workplace deviant behavior, sebenarnya banyak variable yang boleh diguna pakai untuk test dalam survey. Namun, aku telah memilih Independent Variable berkisar tentang Organizational (ethical climate), Work (Job Attribute dan Job Satisfaction), serta Personal (Self Esteem).

Setelah mendapat 143 samples, aku telah masukkan dalam SPSS (buat pertama kali aku guna spss untuk analisa data), akhirnya aku dapati semua variable kecuali job attribute mempunya negative significant dengan dependent variable, workplace deviant. Apa yang aku maksudkan sebagai negative significant? Ianya memberi maksud, makin tinggi self esteem seorang pekerja, maka makin kurang tendency untuk beliau lakukan atau terjerumus di dalam kegiatan workplace deviant behavior. Namun, daripada ke empat variable tersebut, kajian aku telah mendapati Job satisfacton merupakan variable yang paling significant negative relationship dengan workplace deviant behaviour.

ok, cukuplah citer pasal kandungan thesis. Berbalik kepada cerita di sebalik thesis, aku hampir putus asa..bukan apa..sebab rasa macam tak sanggup nak fikirkan pasal thesis lagi..pasal exam lagi..namun, alhamdulillah, inner motivation aku datang secara tiba-tiba, menjadikan aku pushing myself untuk siapkan juga walaupun last minutes, mana nak exam lagi..mana nak siapkan thesis lagi. Ini lah gara2 aku ingin habiskan master HR Management dalam masa 1 tahun!!!

Di kesempatan ini, aku amat berbangga kerana mempunyai seorang supervisor yang amat banyak membantu, iaitu Dr Faridahwati Mohd Shamsudin. Beliau banyak memberi bantuan dalam aku siapkan thesis ini, sehinggakan tiada lagi pembetulan yaang aku perlu lakukan selepas second reading.

Ok, citer tentang binding thesis, banyak gak la tempat yang aku survey, finally aku dapat tempat yang paling murah untuk binding hard cover thesis, iaitu kedai berhampiran dengan masjid UPM, Serdang. Kedai itu  hanya mengambil bayaran RM10 untuk satu buku. aku anggap ianya amat murah sekali!

ok lah, setakat ini saja perkongsian dari aku untuk kali ini.

sekian.

12 Comments

  • bunyik thesis macam sangat menarik…

  • Canner le kedai binding tu can manage to do hard cover binding plus hot stamping cuma spoh hengget???
    (a) U sedara ngan dia?
    (b) U tolong dia bind buku2 lain that whole day?
    (c) Kedai binding tu appointed as one of your analysis content, so dpt discount?
    (d) Tokeh kedai dah nak close shop n going for other businesses?
    (e) U just got lucky?

  • Johari…
    semua persoalan anda tu kelakar la…kat kedai area UPM..memang murah..RM10 saja satu buku. even sampai sekarang ni….bawak satu buku pun RM10 gak…thanks to that kedai membantu kami pelajar2 separuh masa nih…heheheh.
    saya ada bagitau few friends yang baru buat thesis last semester utk binding tempat sama..dan harga masih sama!!! fantastik!!! Ini lah Malaysia Boleh… 1 Malaysia….heheh.

  • tuan nak tanya.. ingat lg x nama kedai tu? saya pon tgh carik ni tpt bainding thesis.. xde duit

  • faiz, nama kedai tu MS Print Trading, boleh contact Bee Hong Tuat, 012-2119037. Kedai tu di Jalan susur 1, Taman Sri Serdang, Seri Kembangan. Kalau dari Masjid UPM, ada bulatan kecil, masuk kiri, dan jumpa second junction, masuk kanan, pergi straight, nampak shop lot. ada banyak kedai boleh buat binding kat area tu..boleh survey harga, tapi saya rasa yang ni paling murah.

  • tq tuan..paling murah setakat ni yg sy pernah dengar..jap lg nak pg binding..haha..

  • salam.. boleh x saya nk tahu berapa lama utk siap hardbound satu thesis.. 2 hari ke sehari je da leh siap… terima kasih

  • hari tu saya buat siap dalam masa 2 hari..kalau hantar pagi, boleh siap next day rasanya..boleh hubungi kedai tu utk maklumat lanjut.

  • Salam..en, saya nak tanye…cnthnye, kalo kite hantar hardcover tu ari khamis, nak ciap dalam masa sehari dia charge berapa ye?tapi nak buat tok 3 copy..n ade beberapa org kawan nak buat sekali..agak2 kedai tu boleh bagi murah lagi x?

  • saya tak pasti caj skrg, mungkin dah berbeza kot..boleh cek dekat kedai tu ya..

  • Assalamualaikum,

    Kalau dari stesen komuter, berapa rm yea? Camna nak cakap dgn orang teksi tu?? Boleh bantu?

  • sangat berguna semua info. thanks admin 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *