What is Information System

What is an Information System? An Information System collects, processes, stores, analyses, and disseminates information for a specific purpose. Like any other system, an information system includes inputs and outputs. It processes the inputs and produces outputs that are sent to the user or the other systems. A feedback mechanism…

Kelahiran Akram Jauni

Hari Sabtu, 11 Julai 2009 kandungan Siti dah masuk 37 minggu. Lewat petang Siti sudah mengalami 'mild' kontraksi. Malam tersebut makin kuat kontraksi yang dialami dan kami merasakan sudah hampir sangat Jauni ingin melihat dunia ini. Hari Ahad, 12 Julai 2009, aku tidak dapat menghadiri kelas Industrial Relations di UUM,…

Berdebar Menunggu Kelahiran Akram Jauni

Salam, Hari ini kandungan Siti sudah menjangkau 37 minggu. Dah dekat sangat baby ke tiga kami, yang dinamakan Akram  Jauni ingin melihat dunia yang serba indah ini. Berdebar rasanya untuk menghadapi saat-saat kelahiran Jauni. Bagaimana agaknya proses kelahiran Siti kali ini, tapi yang pastinya proses akan berbeza dengan Haziq dan…

Menangani Stress Secara Islam

Salam, samada anda sedar atau tidak dunia pekerjaan memang memberikan pengaruh yang cukup terkesan dalam kehidupan. Apa tidaknya, satu pertiga daripada kehidupan seharian diluangkan di tempat kerja. Antara kita ada yang memandang remeh dengan stress, menyebabkan perkara ini dibiarkan berlarutan tanpa langkah pencegahan dan rawatan. Di dalam posting kali ini,…

Al-Quran Menjadi Teman Di Dalam Kubur

Salam, Kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua satu emel yang saya terima dari sahabat saya. Amat menyentuh hati apabila saya membaca emel ini, dan terus saya mencapai Quran di sebelah meja komputer ini. Membaca Al-Quran sebenarnya tidak mengambil masa yang lama, cuma disebabkan oleh perasaan malas, menyebabkan kita…

Wajarkah Korbankan DEB kerana Undi Minoriti

Wajarkah Korbankan DEB Kerana Undi Minoriti? - A Kadir Jasin JULY 6 - Terima kasih kepada pembahas dan pembaca yang menghayati puisi mudah saya dalam posting lalu. Saya tidak pandai bermadah dan berbahasa tinggi dan indah. Itulah yang mampu saya luahkan untuk melepaskan sebak di dada dan berkongsi rasa. Terima…

Pembantu Rumah Perlu Diberi Cuti Sehari Seminggu

Salam, Samada anda bersetuju atau tidak, Menteri Sumber Manusia baru kita ni, begitu memperjuangkan nasib pekerja. Sehinggakan pembantu rumah pun dia nak ambil kisah. Aku rasa lama kelamaan, tak mustahil Menteri  S Subramaniam akan mewajibkan majikan untuk comply dengan semua provision dalam Employment Act 1955 untuk pembantu rumah. Aku bukannya…

Kakitangan Kerajaan Di Larang Menggunakan Internet Di Pejabat

Penjawat awam dilarang guna capaian terus internet Saya tak pasti berapa ramai antara Kakitangan Awam menyedari adanya klaus larangan menggunakan internet di Pejabat. Kalau setakat larangan saja tak mencukupi, perlunya ada pelaksanaan atau 'enforcement' daripada Ketua Jabatan masing-masing. Saya ingin memetik laporan daripada bernama hari ini. KUALA LUMPUR:, 16 Jun…

Current Scams in Malaysia

Seronok juga subcribe dengan yahoo groups. Pelbagai info bermanfaat boleh dijadikan rujukan bersama. Kali ini saya mendapat maklumat ini daripada melayucyber yahoo groups berkenaan dengan scams terkini di malaysia.  Emel untuk tatapan anda adalah seperti di bawah: Ok, here's a sensitive issue so if you disagree, please comment. Taken from…

Di antara Semi Flexi dan Fully Flexi Loan

Finally, the most attractive rate offered to our new house Sapphire, Saujana Impian Kajang comes from CIMB Islamic and Public Islamic Bank, BFR-2.25. The other banks, BIMB BFR-1.75, HLB, BFR-2.10. We are taking 90% loan amounting to RM578,910 not inclusive of MRTA. The main different between both banks are flexi…